Tilbake til forsiden Hekseskolen
Diskusjonsforum for Hekseskolens elever, aspiranter og andre interesserte.
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Stalltips.
Gå til side 1, 2, 3  Neste
 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> "Som å komme hjem"
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: to. april 07, 2011 09:18    Emne: Stalltips. Svar med sitat

Ordet stalltips har sin opprinnelse i travsporten og den fordel de som veddet på hester hadde av å ha nære forbindelser med de som stelte med hestene slik at de kunne bli informert om hvor god form hestene var i til enhver tid.
Her har jeg tenkt å legge ut en del tips fra egen erfaring med Bradshaws øvelser.

Bradshaw skriver: ”Når man skal gjenerobre barnet i seg, må man gå tilbake gjennom utviklingsstadiene og sluttføre alt som er uferdig. Forestill deg at du akkurat nå møter et vidunderlig lite nyfødt barn. Du kan være en klok og omsorgsfull voksen som skal hjelpe barnet til rette i verden. Du kan være der da du ble født, da du lærte å krabbe og gå, da du lærte å snakke. Barnet kommer også til å trenge din oppdragende støtte når det gråter over sine tap. Ron Kurz foreslår at man kan være en ”magisk fremmed” – magisk fordi man jo ikke virkelig var der første gang barnet i en gikk gjennom disse stadiene. Jeg samler på trollmenn, så jeg temmet det sårede barnet i meg som en hyggelig og vis gammel trollmann. Man kan være akkurat hva man vil, bare man opptrer på en kjærlig måte og ikke vanærer barnet.”

Som nevnt annet sted fant jeg omsider ut at jeg hadde mitt kjerneproblem i førskoleperioden. Den perioden hvor far og sønn skal knytte et sterkt følelsesmessig bånd. En fremmed mannsperson, uansett hvor vis og kjærlig vedkommende måtte være, kan ikke fylle den rollen. Jeg hadde også mine farserstatninger som kunne inngi trygghet. Det var bare ikke godt nok. Jeg fant ut at for skape det nødvendige følelsesmessig bånd var jeg den ukjente og beskyttende storebror som hadde kommet tilbake. Vår felles far som vi kunne diskutere ga det følelsesmessige bånd. Det vil nok ikke funke for en som virkelig hadde en storebror. Storebrødre kan jo være litt av hvert.

Liljens opprinnelige metode, i hvert fall slik jeg lærte den, var å bli herre og mester over den destruktive Slavinnen. Ødeleggerens feminine aspekt. Det er ingen grunn til å gå bort fra den åndelige forestilling selv om man arbeider med Bradshaw. Det er aspekter ved den energien som ikke hører til et barns erfaringsgrunnlag. Men ved å forstå at kjernen i Slavinnen er et utrygt og ensomt barn er det mulig å variere dialogen alt etter som hvilke energier det er som skal bearbeides.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ti. mai 10, 2011 10:26    Emne: Bearbeiding av opprinnelig smerte. Svar med sitat

Bradshaw skriver: ”Bearbeiding av opprinnelig smerte innebærer at man virkelig opplever den opprinnelige undertrykte følelsen. Jeg kaller dette blottstillingsprosessen. Det er det eneste som kan føre til en ”annengrads-forandring, en dypere forandring som virkelig fordriver følelser. Ved ”førstegrads-forandring” bytter man ut èn type tvangsmessig adferd med en annen. Ved ”annengrads-forandring” slutter man med tvangsmessig adferd overhodet.”

Så blir det opp til leseren selv å finne ut hvordan ”annengrads-forandringen” skal nås. De fleste har nok funnet ut at en gjennomgang av de anbefalte meditasjoner på langt nær er nok. Han anbefaler et sted fem minutters daglig dialog med det indre barn. I hvert fall for min del er heller ikke det nok. Det kan ha med at hjernen med årene har blitt mindre fleksibel slik at yngre mennesker vil ha en raskere progresjon. Så er det også min erfaring at de som arbeider seriøst med boken ligger rundt førti år. Derfor følger en forklaring på min metode.

I et ”åndelig” språk er det som blir gjort i denne prosessen å drive ut demonene frykt, skam og sinne og erstatte dem med englene trygghet, frihet og fred. Det er frykt som er den ledende demon og som bør få mest oppmerksomhet. Når frykten blir svekket, så blir også de andre to svekket, da de er den kamp/flukt-beredskap som utløses av frykt.
Derfor benytter jeg alle anledninger til å ta femåringen på fanget og føle samhørighet for å inngi ham trygghet. Vi har sett mye på nyhetssendinger sammen. Så følger jeg Bradshaws oppskrift med å veksle mellom voksenego og barneego. Alle fryktimpulser som måtte dukke opp regner jeg som et ønske om kontakt fra barneegoet og det blir besvart av den beskyttende ”storebror” med en passende affirmasjon eller bare med en følelse av samhørighet.

Sinne tas ut i fysisk aktivitet. Det forekommer at sinne dukker opp når det ikke passer å utløse det. Da går dialogen på at han har all grunn til å være sint, men at vi venter med det til neste gang vi hugger ved eller driver annen fysisk aktivitet. Han har forstått at det ikke er bra å være sint når vi ikke kan få blåst av sinnet på et eller annet. Så blir det å aktivere fredsengelen som også gjøres med en følelse av samhørighet. Av og til sitter vi ute i naturen og føler samhørighet også med den. Vi regner Gaia som en snill bestemor som er glad for å få barnebarna på besøk. Det gir en intens følelse av fred (og trygghet).

Skam er en sak for seg. Den legges til 20 minutters økter på fallende måne. Ved all følelse av skam ellers aktiveres småbarnet med sitt ”Jeg gjør som jeg vil”. Så tramper han rundt på gulvet en stund mens ”storebroren” bekrefter hans påstand. Selvfølgelig for at frihetsengelen skal overstyre skamdemonen. Skammen er den farligste av demonene og den må under kontroll. Bradshaw skiver mye om giftig skam.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: to. juli 07, 2011 07:42    Emne: Svar med sitat

Boken ”Enneagrammets visdom” avsluttes med denne: ”Forvandling skjer når vårt alminnelige perspektiv endrer seg, og når vi oppnår ny innsikt i hvem vi virkelig er. Men vi må huske på at klar bevissthet om den vi virkelig er – som alle øyeblikk av nåde – kun oppstår her og nå. Når alt er sagt og gjort, så er dette Enneagrammets visdom.”

Carpe diem, grip dagen, lev i nuet, er velkjente slagord for alle som har lest noe om selvutvikling. For så vidt riktig, men ikke uten forbehold. En som også arbeider med Bradshaw og har fått kontakt med sitt indre barn, vil ganske ofte få negative, irrasjonelle følelser som har sitt utspring i fortiden. Prinsippet om å leve i nuet kan føre til at impulsene blokkeres og derved forsinke arbeidet med å integrere det indre barn. Fokus på å leve i nuet må derfor også innbefatte det indre barn. Ettersom arbeidet med Bradshaw går framover vil vi etter hvert få kunnskap om hva som er årsaken til de irrasjonelle følelsene som oftest er frykt, skam, sinne eller tristhet. Derved vet vi også hvilken av de delpersonligheter det indre barn er, vi må ta oss av og overbevise om at det er nuet som teller. Som det heter i Liljen: ”Den eneste virkelighet er her og nå. Både fortid og framtid er bare elektrokjemiske ladninger i hjernen. Er du ikke fornøyd med dine framtidsplaner, kan du legge nye og er du ikke fornøyd med din fortid kan du lage deg en ny.”

Det er mer og mindre traumatiske hendelser som er årsak til de negative følelser. Det er ganske klart at dersom en voksen hadde vært til stede for å hjelpe barnet, så ville hendelsen få et annet forløp, uansett om det har med andre mennesker å gjøre eller med traumatiske ulykker av et eller annet slag. Det som skjer når en irrasjonell, negativ følelse dukker opp er at barnet gjenopplever situasjonen som ga de fortrengte følelser. Ved raskt og gå inn og forsikre barnet om at det er nåtiden som gjelder og at du er der for å passe på det, kan viljen til å leve i nuet være en hjelp i arbeidet med å integrere barnet i stedet for å være et hinder.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: on. juli 13, 2011 10:39    Emne: Integrering. Svar med sitat

Å integrere det indre barn i den voksne personlighet betyr å svekke alle negative følelser som oppsto av forskjellige årsaker i utviklingsfasene fram mot voksen alder, og erstatte dem med positive følelser. Når det indre barn ikke er integrert vil det være utestengt fra bevisstheten til trykket har bygget seg opp slik at det kommer en utagering i irrasjonelle følelser og adferd, eller det tar i lengre perioder fullstendig styringen over voksenegoet. Dersom den styrende energi i en eller flere av utviklingsfasene var negative følelser, må de følelsene erstattes med deres motsetning. Først i det indre barn med voksenegoets hjelp, for så å bli overført til dagliglivet. Det tar sin tid å få oversikt over hva disse følelsene er, men med kontinuerlig dialog med det indre barn vil det etter hvert komme fram hva som var de mest framtredende følelser i de forskjellige perioder. Så er det og finne fram til deres motsetning. Her er de følelser jeg arbeider med:
Spebarnsperioden – trygghet.
Småbarnsperioden – frihet.
Førskoleperioden – fred.
Skoleperioden – entusiasme. I skoletiden kom det opprøret jeg burde hatt i småbarnsperioden, men i og med at skoleperioden er en tid for læring passet det dårlig å bruke det mest nærliggende, fred, her. Derfor valgte jeg entusiasme.
Ungdomstiden – frihet. Den dominerende følelse i ungdomstiden var tristhet. En mildere form for skam, og følgelig var frihet den riktig følelse å arbeide med for den perioden.

Forutsetningen for å kunne finne fram til de følelser det er nødvendig å arbeide med er å kunne veksle mellom voksenego og barneego. Altså det som ligger i først å arbeide med det åndelige tyngdepunkt. En høyst nødvendig oppgave. En skal passe seg litt for å bringe demonene fram i bevisstheten uforberedt.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ti. juli 19, 2011 08:55    Emne: Takknemlighet. Svar med sitat

Som nevnt tidligere er metoden for å fri seg fra traumer sinne, sorg og tilgivelse. Det er enda en faktor som kan legges til. Bradshaw siterer Sam Keen på side 187:
”Når jeg avmytologiserer fortiden og gjenkjenner det ambivalente og tragiske ved all menneskelig handling, oppdager jeg en ny frihet til å forandre betydningen av det som har vært. Tilgivelse alene setter meg i stand til både å akseptere fortiden og bli fri fra dens forkrøplende sår. Fordømmelse, tilgivelse og takknemlighet fremstår som den alkymi som omformer fortiden fra skjebne til lykke og som forandrer meg fra å være et offer for ting jeg ikke hadde kontroll over, til å være deltaker i en fortid jeg stadig forbedrer.”

De som bruker øvelsen i brev 1 i kurset i mental trening, dvel ved det positive, bør også føle takknemlighet for alle de positive faktorer som direkte eller indirekte kan linkes tilbake til fortiden.

Et eksempel: Jeg har evnen til å kunne stå alene mot verden og stole på meg selv. En direkte følge av at jeg ikke kunne stole på min arbeidsnarkomane og mentalt fraværende far. Jeg har arbeidet meg gjennom både sinne, sorg og tilgivelse. Nå kan jeg også føle takknemlighet for hans bidrag for å gi meg en svært så nyttig egenskap.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  

Til toppen!
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: lø. okt. 01, 2011 11:05    Emne: Å endre fortiden. Svar med sitat

Egentlig er det ikke så mye nytt som kommer fram i boken ”Væk tigeren” for Hekseskolens elever, men boken gir definitivt en dypere forståelse av prosessen med å fri seg fra fortidens lenker. De eksempler som er gitt går ut på å endre frys/flukt-energi til utadrettet aggresjon. Målet er å få en følelse av mestring av den situasjonen som var opphavet til traumet. Her vil jeg gi et eksempel fra egen erfaring. Da jeg var ca. ti år gammel ble jeg plaget at to gutter på 13-14 år. Det var tre episoder med disse to, noe som førte til at de begrenset min aksjonsradius ved at jeg sørget for å unngå å treffe på disse typene. 30 år senere traff jeg tilfeldigvis på den ene av disse to i en helt nøytral situasjon, og jeg kjente fremdeles den gamle frykten. Fullstendig irrasjonelt, ettersom jeg hadde mange år som aktiv kampsport-utøver bak meg, og frykten ble fordrevet med trygghet etter Liljens opprinnelige metode. I arbeidet med Bradshaw kjente jeg litt på disse episodene og fremdeles lå det frykt der. Her hadde jeg en mulighet til å teste systemet.

Første oppgave ble å kurse ti-åringen i meg i nærkamp. De to bøllene var atskillig høyere og tyngre enn meg, så for å unngå invalidiserende teknikker, ble det å satse på springskaller, knær, albuer og hælstøt og utnytte lettvekterens hurtighet. Det går atskillig raskere å trene opp en effektiv gatefighter i fantasien enn i virkeligheten bortsett fra den mentale biten, og jeg forsikret ham om at jeg ville være der og gripe inn hvis han ikke selv klarte å kviste drittsekkene. Regnet med at det var nok med en økt og plukket opp den episode hvor han ville ha plass for å utnytte hurtigheten og gikk inn i begynnelsen av episoden. Angrep er det beste forsvar og han posisjonerte seg slik at den minst farlige av dem ble stående bak den andre. Så fulgte et lynkjapt knyttneveslag mot skrittet for å få ham til å bøye seg fram, deretter et flyvende kne mot haka. Fyren gikk på ryggen, et høyt hopp og begge hælene i ansiktet på fyren var nok i første omgang. Så sto den andre for tur. En salto og to hæler i brystet slo ham ut av balanse og åpnet for en springskalle. Et kne i ansiktet og en lynkjapp serie med høyre og venstre albuer etterlot ham i en blodpøl. Førstemann var på beina igjen, men gikk ned etter et flyvende kne i mellomgulvet og en serie albuestøt mot ansiktet. Dermed var begge nede i en bloddam og jobben var gjort. De neste dagene ble brukt til å befeste følelsen av å ha mestret oppgaven ved å få skryt av sin stolte storebror.

Det er nok sannsynlig at en slik voldelig løsning ikke passer for alle. Poenget er å bruke den voksnes ressurser for å endre resultatet av en traumatisk episode.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: to. des. 08, 2011 12:06    Emne: Liljens vei. Svar med sitat

I en FB-diskusjon ble jeg spurt om hvor jeg befant meg i forhold til Liljens progresjonsstige. Det kan være noen her også som ikke helt har forstått at Liljens vei er verktøykassen for å kunne løfte det åndelige tyngdepunkt (personlighetens hvilemodus) opp i det lyse aspekt. Liljens vei er altså slik:
Kjenn deg selv. Elsk deg selv. Glem deg selv.
Elsk et annet menneske.
La kjærligheten bli altomfattende.
Bli ett med alt.
Det er absolutt en fordel å begynne med å lære seg selv å kjenne, men det skal ikke være noe hinder for hverken å elske seg selv, å glemme seg selv en gang i mellom eller å elske et annet menneske. Liljens seks stier sirkuleres hele tiden, og det samme prinsippet gjelder for progresjonsstigen.
Så er å si at et grundig arbeid med de to første punktene er en nødvendighet for å nå målet i de andre punktene.

For å forstå hva som skjer i prosessen repeterer jeg Maslows behovspyramide:
Fysiske behov.
Behovet for trygghet
Sosiale behov.
Behovet for respekt og anseelse.
Behovet for selvrealisering.

Maslow er bra forklart på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Maslows_behovspyramide

Det vi gjør er å avdekke de behov som ikke ble dekket i samspillet med omsorgspersoner og samfunn, og sørge for at voksenegoet dekker behovene i det indre barn med dialog og rollespill (tenkte situasjoner). Her er Bradshaws oppstilling av behovene på forskjellige alderstrinn en ypperlig hjelp. Som nevnt annet sted er det også nyttig å aktivere positive følelser det indre barn hadde lite tilgang til, og som følgelig heller ikke voksenegoet har særlig kontakt med. Her blir det å finne ut hvilke følelser de forskjellige alderstrinn har mest nytte av. Over tid vil så arbeidet føre til at det åndelige tyngdepunkt løftes opp i det lyse aspekt.

Her gjelder det også å huske på fri flyt av de fire energier. De destruktive energier er manifestert i oss mennesker i dualismen altruisme (det er rett å ofre seg selv for andre) – psykopati (det er rett å ofre andre for seg selv) og dualismen masochisme – sadisme. En som har blokkert altruismen bør gjøre sine barn den tjeneste å sørge for at de aldri blir født, og en som har blokkert psykopaten i seg vil bli overkjørt i kampen for tilværelsen (Sverdets vei). Men det totale åndelig havari i dualismen masochisme – sadisme har vi ikke bruk for annet enn som et hjelpemiddel tidlig i prosessen.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ma. jan. 09, 2012 14:45    Emne: Tenk offensivt. Svar med sitat

Et svart spell er en negativ, tilsynelatende logisk slutning om oss selv og/eller vårt samspill med omgivelsene. Når det svarte spell er formulert blir første oppgave å knekke den logiske barriere. Egentlig en ganske enkel jobb, i og med at voksenegoet kan være tilstede i den eller de situasjoner som formet spellet, og tilbakevise logikken.

Det er den følelsesmessige barriere som er kinkig og som tar tid. Årsaken er at spellet kan dukke opp i situasjoner som bare har et snev av den opprinnelige situasjon. Bradshaw skriver at han fikk en følelsesmessig reaksjon ved å se et nært far/sønn-forhold på TV. Altså en defensiv mindreverdsfølelse.

I Liljens språk ble han kjørt over i destruktiv feminin energi. Det feminine aspekt av Ødeleggeren, den naturkraft som river ned og ødelegger for at noe nytt og bedre kan vokse fram, slipper ikke grepet så lett. Det som må gjøres er å reagere med destruktiv maskulin energi i stedet. Et barn som blir forulempet har som regel ikke noe annet valg enn å flykte inn i feminin energi. Men med voksenegoet tilstede er det ingen grunn til at barneegoet skal fortsette med det. Ved å la voksenegoet gå inn som rådgiver når en mindreverdsfølelse dukker opp med et klapp på skulderen og affirmasjonen ”Tenk offensivt”, vil Slavinnen etter hvert miste sin makt. Det kan være nødvendig å forklare barnet hva som ligger i offensiv tenkning.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: fr. feb. 17, 2012 09:09    Emne: Barndomstraume Svar med sitat

For tiden studerer jeg Levines bok ”Væk tigeren” for å kunne integrere den kunnskap han har samlet, i Bradshaws system. Et kapitel hvor han beskriver hvordan tilsynelatende trivielle situasjoner barn kommer opp i, kan gi kraftige utslag, ga meg litt å tenke på.

Så lenge jeg kan huske har jeg hatt ubehag ved å være alene i mørket. Ikke noe stort problem som voksen, bortsett fra en irrasjonell kamp-beredskap. Hverken Liljens metode med å avskrive følelsen som ulogisk og erstatte den med motsatt følelse eller Bradshaws dialog med det indre barn har løst problemet, men bare hatt en kortvarig effekt. Her har konklusjonen vært at jeg ennå ikke fullt ut har integrert førskolebarnet og at han ikke har full tillit til meg som beskytter og omsorgsperson.

Kunne et uforløst traume ligge under? I og med at jeg husket en ubetydelig episode fra barndommen var det kanskje noe der verdt å kikke nærmere på:

En kveld ble jeg med min far på et ærend til en nabo som bodde et stykke unna. Da vi skulle hjem igjen løp jeg foran på den mørklagte veien. Da spratt plutselig en katt opp fra veigrøfta og forsvant som et oljet lyn. Den hadde vel ligget på lur etter mus og ble skremt av at jeg kom løpende. Jeg skvatt kraftig, stanset og ventet på min far. Ellers kan jeg ikke huske noen reaksjon av episoden.

Etter å ha kjent på de fysiske reaksjoner og latt naturens egen healing gjøre sitt, var det en kurant sak å endre episoden til å gi en følelse av mestring. Det var jo katten som ble mest skremt. Som regel må utdrivingen av fortrengt kamp/flukt-energi gjentas mange ganger, så når irrasjonell kampberedskap dukker opp, så klapper jeg førskolebarnet på skulderen og sier: ”Jamen ble katten skremt, gitt”, og lar barnet føle at han behersket situasjonen. Et nesten 60 år gammelt problem fant sin løsning.


Sist endret av Meum to. april 05, 2012 11:47, totalt endret 1 gang
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: to. april 05, 2012 11:37    Emne: Barndomstraume Svar med sitat

Levine har nok rett i at når vi først tar bestemmelsen om å fri oss fra traumer, så vil naturen selv trå hjelpende til. Her er en oppfølger til episoden med katten:

En kveld for en ukes tid siden skulle jeg opp på loftet i et uthus for å hente noe. Med en gang jeg kom opp hørte jeg kraftig snerring i mørket. I orienteringsfasen har dessverre vi mennesker lett for å koble inn tanker, og gaupe dukket opp i tankene. Et dyr det ikke er særlig lurt å trenge opp i et hjørne. Etter et par sekunder dukket en mer fornuftig tanke opp. Det var nok en halvvill katt som av og til var innom. Den slutningen blåste av kampberedskapen i en varmebølge og en sitring i kroppen. Samme reaksjon som i regresjonen til episoden fra barndommen, men mye sterkere. Jeg brukte litt tid på å lyse rundt blant gamle møbler for å markere at her var det jeg som bestemte, men katten hadde gjemt seg godt. Ved å koble disse to episodene vil tiden det tar å fri meg fullstendig fra det opprinnelige traume bli forkortet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: on. mai 09, 2012 09:20    Emne: Flukt Svar med sitat

Et traume er uforløst kamp/flukt-energi. Når hverken kamp eller flukt er mulig slår den tredje overlevelsesenergi inn, frys-energi. Den er årsaken til den passivitet og tiltaksløshet vi ser hos traumatiserte mennesker. Den sunneste reaksjon på en trussel er å aktivere kamp-energi. Slik jeg har beskrevet tidligere i denne tråden om de to drittsekkene skolebarnet i meg kvistet.

Men det er en situasjon som ikke kan løses med kamp. Å ha blitt oppdratt av inkompetente omsorgspersoner som egentlig gjorde så godt de kunne ut fra sine forutsetninger. Personlig har jeg en kraftig sperre mot fysisk angrep på min far, selv som ren fantasi. Han oppdro meg som han selv ble oppdratt. Han hadde ingen forutsetninger for å kunne gjøre noe annet.

I studiet av Levines 12-punkts-program beskriver han en øvelse som er utrolig effektiv mot den skam som av og til dukker opp som flashback fra barndommen. Å aktivere flukt-energi. (Øvelse 8 i 12-punkts-programmet). For de som har arbeidet aktivt med Bradshaw og har problemer med flashback av skam forårsaket av omsorgspersoner, er øvelsen slik:
Sett deg i en lenestol med en pute under føttene.
Foreta en jordingsøvelse (tilstedeværelse i kroppen og nuet).
Aktiver skammen og synk ned i den.
Visualiser ditt voksenego, i mitt tilfelle storebroren, som strekker armene ut mot deg 100 meter borte. Visualiser at du løper mot ham/henne mens du foretar løpebevegelser på puten. Kast deg inn i voksenegoets armer og vent til du føler deg trygg. Kutt så ut tanker og følelser og vent på at reptilhjernen setter i gang naturens egen healing med frigjøring av uforløst energi. I dette tilfellet får jeg til dels kraftige muskelsammentrekninger, men det kan også komme som sitring eller varmebølger. Nyt den følelse av fred som følger og gå deretter ut av meditasjonen til tilstedeværelse i kroppen og nuet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ti. jan. 01, 2013 10:15    Emne: Foreløpig oppsummering. Svar med sitat

Etter et halvt års daglig eksperimentering med Levines metode, er det tid for en foreløpig oppsummering. Det geniale med Bradshaws metode er å begynne med fødselen og arbeide seg framover. Dermed antok jeg at det samme ville gjelde for Levines metode. Det er ikke å anbefale uten et langvarig arbeid med Bradshaw bak seg. En episode fra jeg var ett år gammel, ga en så kraftig fysisk reaksjon at bare lang erfaring i å veksle mellom voksenego og barneego hindret muskulær overbelastning. Slike utløsninger kan ifølge Levine vare i flere timer, så alvorlige episoder fra barndommen må utsettes til det er full kontroll over vekslingen mellom de to delpersonligheter. Nevnte episode går jeg tilbake til noen ganger i uka med ti-tyve sekunders varighet på den fysiske reaksjonen. Det går vel et par år før all energien er utløst. Det har nok med at det skjer en oppbygging av energi på grunn av lignende episoder framover i livet.

Det betyr at det gjelder å ta tak i dagliglivets frustrasjoner og episoder hvor flukt-kamp-energi aktiveres uten naturlig utløsning, så tidlig som mulig. Etter hvert som ferdighet i personlighetsveksling øker kan tidligere episoder bearbeides.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: fr. feb. 28, 2014 13:05    Emne: Svar med sitat

Det tok meg et snaut år å lade ut all energien i episoden fra spebarnstiden. Når jeg nå går tilbake til episoden har barnet full tillit til at voksenegoet vil bringe det trygt ut av den. Dermed er ankerfestet for kjeden av svarte spell løsnet, så nå blir det å endre selvbildet i samtlige av de delpersonligheter som blir dannet i de forskjellige utviklingsfaser. I det arbeidet har jeg funnet ut at kombinasjonen Bradshaw/Levine driver ut både tristhet, frykt, skam og sinne. Det er heller ikke behov for noen annen forberedelse enn å gå tilbake til ønsket utviklingsfase, bli obs på de følte fornemmelser og fokusere på de negative som dukker opp. Den fysiske reaksjonen starter da umiddelbart. Som Levine skriver er det ikke behov for noen mental gjenopplevelse av årsaken til den negative følelse. Kroppen husker det som er nødvendig og driver den fysiske spenningen ut med midjemuskulaturen.

En bieffekt er at de ryggproblemer jeg har, og som ifølge min kone fysioterapeuten kommer av en tvilsom sittestilling foran PCèn, er kraftig redusert. Et tips til folk med diffuse ryggsmerter kan da være å drive litt avtraumatisering.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ti. feb. 03, 2015 13:08    Emne: Endre selvbilde. Svar med sitat

De siste månedene har jeg holdt på med å endre selvbildet i førskolebarnet. Det var den perioden hvor barndomstraumet slo ut i full blomst. Hovedoppgaven er å legge inn følelsene trygghet, frihet og fred i samtlige utviklingsperioder fram til voksen alder. Å svekke den basale frykt i Enneagrammets hovedtype og å styrke det basale ønske og overjeg-budskapet er et nødvendig ledd i den oppgaven og fungerte greit i forhold til førskolebarnet. Det kan nok bli mer motstand i senere perioder. Jeg har nå begynt med skolebarnet, og det er ikke like medgjørlig som førskolebarnet. Det har vel med at i den perioden skal barnet orientere seg vekk fra sine omsorgspersoner og utvide sine sosiale forbindelser. Det vil nok kreve en del tankearbeid før kommunikasjonsformen er funnet.

Metoden jeg bruker å er å gå tilbake til ønsket periode og stille barnet disse spørsmålene: Føler du deg trygg? Føler du deg fri? Føler du fred? Mellom hvert spørsmål venter jeg på en følelsesmessig reaksjon. Dukker frykt, skam eller sinne opp, rister vi de følelsene av med Levines metode. Som Bradshaw/Levine-studenter allerede vet er det ikke nødvendig å grave fram årsaken til de negative følelser. Kroppen husker det som er nødvendig å huske uten at den følende og tenkende hjerne blir blandet inn. Det er en sak mellom den instinktive hjerne og kroppen. Den gode samtalen tar vi etter at kamp/flukt/frys-energien er drevet ut.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: ma. april 06, 2015 07:04    Emne: Skam. Svar med sitat

En gang i mellom føler jeg meg helt tappet for energi. Kan ikke huske at slike perioder kom i yngre dager, og regnet med at det hadde noe med aldringsprosessen å gjøre eller muligens væskeunderskudd, så løsningen har vært å ta et glass vann og vente til det gikk over. Her om dagen fikk jeg en slik sjau, og det var temmelig upraktisk, for en viktig jobb måtte gjøres. Da dukket den tanke opp at dette kanskje var frysenergi som kom til overflaten. Ved ettertanke hadde en irrasjonell følelse av skam dukket opp i løpet av dagen. Interessant, og det måtte sjekkes. Her var det ikke nødvendig med noen regresjon for dette hadde med voksenegoets selvbilde å gjøre, selv om utløseren (som vanlig) kom fra tidlige perioder. For øvrig årsaken til at selvbildet i tidligere perioder må endres før den endelige frihet fra frykt, skam og sinne er i boks. Jeg satte meg i godstolen og spurte meg selv: Føler jeg frykt? Ingen reaksjon. Føler jeg meg fri? Her kom en til dels kraftig fysisk reaksjon, og det tok faktisk flere minutter med risting, nytt spørsmål og mer risting før all energien var ute.

Prosessen med å fri seg fra fortidens lenker er virkelig å skrelle av lag på lag med gammel dritt.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> "Som å komme hjem" Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Gå til side 1, 2, 3  Neste
Side 1 av 3

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no