Tilbake til forsiden Hekseskolen
Diskusjonsforum for Hekseskolens elever, aspiranter og andre interesserte.
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Kjærlighet og vilje.

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Kjærlighet og vilje.
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 215

InnleggSkrevet: fr. juni 24, 2011 09:31    Emne: Kjærlighet og vilje. Svar med sitat

Kjærlighet og vilje.

I paganisters ideelle verden er det harmoni mellom gudinnens og gudens energier individuelt og sosialt. Også naturen må være i harmoni for at vi mennesker skal ha ideelle livsforhold.

Kjærlighet og vilje på personlig plan.

Alle våre ritualer, mentale og åndelige øvelser, enten i forhold til naturens- eller våre indre energier, har harmoni som mål, selv om vi kanskje ikke er helt bevisste på det.

Dette behovet for harmoni mellom kjærlighet og vilje forstås lettest i forhold til barneoppdragelse. Barn som er oppdratt av foreldre fylt av kjærlighet, men uten vilje til å sette grenser blir like skakk-kjørte som barn oppdratt uten kjærlighet og hvor bare foreldrenes vilje gjelder.

Det er forøvrig en rimelig enkel kjenn-deg-selv-øvelse å tenke over om ens oppdragelse hadde harmoni mellom kjærlighet og vilje. Hadde den ikke det, vil det foreligge følelsesmessige skader som må bearbeides.

Kjærlighet og vilje i parforhold.

Menn er materie/energi-vesener og kvinner er energi/åndsvesener i utgangspunktet. Menn er da viljevesener og kvinner er kjærlighetsvesener. Sammen burde de gi hverandre harmoni. Ideelt sett bør mannen ha Guden som ideal og dyrke Gudinnen i sin partner, og kvinnen bør ha Gudinnen som ideal og dyrke Guden i sin partner. Men det er også et behov hos mannen for å få utløp for sin feminine energi, og hos kvinnen for å få utløp for sin maskuline energi. Det må løses med kommunikasjon mellom partene for at det ikke skal bli årsak til konflikt.

Ca. 50% av alle parforhold som innledes går i oppløsning. Årsaken til det er at det er for lite bevissthet på at menn og kvinner er forskjellige. Alt pratet om likestilling er et forsøk på å melde seg ut av naturen. Det er et sterkt behov hos mannen for å forløse Guden i seg selv, og for kvinnen for å forløse Gudinnen i seg selv. Kvinnen står på et høyere åndelig plan enn mannen. Det er da hennes ansvar å sørge for den nødvendige balanse i energiforholdet på samme måte som det er foreldres ansvar å styre energibalansen i forhold til barna.

Mannen er en enkel sjel, og kvinnen bør bære over med hans barnslige påfunn og hans behov for å få sin vilje. Hun må forstå at kjærlighet er også makt. En mann som i et parforhold kan leve ut Guden i seg selv og likevel ha kvinnens kjærlighet, er villig til å gå i døden for at hun skal leve. Det er virkelig å ha makt over et annet menneske.

Dette er slik kjærlighet og vilje bør fungere i et tradisjonelt parforhold. Men det kan synes som utviklingen går i retning av en feminisering av mannen og en maskulinering av kvinnen. Altså en indre balanse mellom Gudinnen og Guden. I så fall vil de tradisjonelle parforhold opphøre. En indre balanse mellom kjærlighet og vilje fører til at vi ikke lenger har noe behov for et tett forhold til en person av motsatt kjønn for å oppnå balanse. Egentlig vil vi bli oss selv nok, og bare ha omgang med andre for å få dekket fysiske og sosiale behov. En annen sak er at alle med en indre balanse mellom Gudinnen og Guden i seg selv, mister sin tiltrekningskraft på det motsatte kjønn, og parforholdets grunnlag blir redusert til et psykologisk spill. Det er lett å se at mindre avhengighet av en partner kan ha fordeler for individet. Vår utvikling blir ikke hindret ved at vi er nødt til å ta hensyn til at balansen i forhold til en partner må opprettholdes. Den største ulempen, slik jeg ser det, er forholdet til barna. En som bare har behov for å ta hensyn til seg selv, kan lett utvikle seg i en egoistisk retning. Det kan bli et sjokk å få et barn som krever oppmerksomhet de fleste av døgnets timer. Faren for å gi barnet følelsesmessige skader er overhengende. Som paganister står det unge mennesker fritt å velge samlivsform. Det gjelder da grundig å vurdere hva som er til barnas beste.

Kjærlighet og vilje som åndskrefter.

I åndelig perspektiv står Gudinnen og Guden for to motstridende krefter. Gudinnen står for kjærlighet og Guden står for vilje. Det vi kaller ondskap er vilje uten kjærlighet. Altså Guden i sin rene form. I enkelte religioner har denne forestillingen tatt helt av, slik at frykt for Guden er den dominerende kraft i det religiøse liv. Hvilket da også betyr at det er Guden som dyrkes.

Som tidligere nevnt, kan begge energier i sin rene form være destruktive. Ren kjærlighet til sin religion og sine tradisjoner vil føre til motstand mot alle endringer. Den er da utviklingshemmende. Ren vilje forkaster alle tradisjoner og oppfatter bare framskritt og utvikling som positive verdier. Men den rene vilje har en overvekt av negative sider i forhold til ren kjærlighet. Egoisme, grådighet og maktbegjær blir resultatet på det personlige plan. Det er lett å se at det er Guden som er den mest dominerende energi i dagens samfunn. Det ser også ut som Gudinnen er i ferd med å gjenvinne tapt terreng. En betingelse for at mennesket som art skal overleve.

Kjærlighet og vilje i et åndelig verdensbilde.

For at energi skal settes i bevegelse, må den ha en positiv og en negativ ladning. Dette er noe vi finner i de fleste skapelsesberetninger, riktignok godt innpakket i billedspråk. Paganister vil ha en skapelsesberetning omtrent som følgende:

I begynnelsen var kjærligheten. Den universelle harmoni var total. Men kjærlighet er statisk. Når vi er fylt av kjærlighet har vi ikke noe ønske om forandring. For å skape en dynamisk energi, måtte den universelle skaperkraft så og si skape sin motpol. Derfor oppsto Viljen. I spenningsfeltet mellom Kjærlighet og Vilje ble det synlige univers og livet dannet.

Disse to energiene, som vi paganistisk språkbruk kaller Gudinnen og Guden, er allestedsnærværende. For oss er det viktigst å forstå hvordan de virker i oss selv.

Viljen er drivkraft i all forandring. Livet er avhengig av viljen, men vi kan heller ikke leve uten kjærlighet. Vårt jordiske liv er avhengig av at vi har harmoni mellom kjærlighet og vilje, derfor fødes vi som viljevesener, og med en naturlig utvikling dør vi som kjærlighetsvesener.

I motsetning til f.eks. kristendommen som oppfatter den ene kraft som Gud selv, oppfatter paganister de to krefter som et verktøy for Modergudinnen. Vi ser derfor ikke på den ene kraft som god og den andre som ond. Selv om ondskap er et resultat av vilje uten kjærlighet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Kjærlighet og vilje. Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no