Tilbake til forsiden Hekseskolen
Diskusjonsforum for Hekseskolens elever, aspiranter og andre interesserte.
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Folkeopplysning?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Mental trening
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 213

InnleggSkrevet: lø. sep. 03, 2016 15:07    Emne: Folkeopplysning? Svar med sitat

Programserien "Folkeopplysning" er på lufta igjen. Så et par av disse i første serien, men fant serien uinteressant. Så fikk jeg vite at mental trening skulle være tema, og det ville jeg se. Konklusjonen ble som forventet og skal ikke stå uimotsagt.

Hjelper selvhjelpslitteratur? Funker det å gå på foredrag? var to spørsmål som ble stilt. Så ble det satt opp noen faktorer som går igjen i all selvhjelpslitteratur. Disse er:

Sette seg mål.
Tenke positivt.
Jobbe med selvfølelsen.
I verdens mest solgte selvhjelpsbok, "The Secret" er hemmeligheten denne:
Du blir og tiltrekker deg det du tenker.
Konklusjonen som ble servert i slutten av programmet var som følger:
Forskning viser at ingen ting forandres.
Noen av rådene kan virke mot sin hensikt.
Du skal være forsiktig med å sette deg mål.
Du må ikke tenke at du er best i verden eller at positiv tenkning løser alt.

Da skal jeg ta for meg konklusjonen punkt for punkt:

Forskning viser at ingen ting forandres.
Programlederen har en mastergrad i fysikk. Da har han vel erfart at det ikke bare var å lese de bøker som er nødvendig for å oppnå mastergraden. Det skulle være gjort i løpet av noen uker. Han har erfart at veien fra ikke-mestring til mestring av faget fysikk var en lang og strevsom vei. Bare å lese de bøker som er pensum i en utdannelse har like lite effekt som bare å lese selvhjelpsbøker. I tillegg er det en jobb å gjøre.

Noen av rådene kan virke mot sin hensikt.
Et referert eksperiment med kvinner i begynnelsen av et slankeprogram gikk ut på å motstå å bli fristet av et kakestykke i fantasien. De "viljesterke" gikk mindre ned i vekt enn de "viljesvake" i løpet av programmet. "Når vilje og fantasi trekker i hver sin retning, vil fantasien alltid vinne." (Couès lov). Ingen regel uten unntak, så de "viljesterke " i eksperimentet hadde evnen til å holde følelser i sjakk. Så hadde vel de "viljesvake" evnen til å la fantasien om en slank kropp hjelpe dem i større grad en de "viljesterke".

Du skal være forsiktig med å sette deg mål.
En pussig påstand. Jeg tipper programlederen hadde som mål å bli fysiker da han begynte på utdannelsen. En skoleelev eller student som ikke har et mål, altså en grunn til å studere, bør skaffe seg et mål. En annen sak er det med selvutviklingsbøker som går på endring i personlighet. Her må det skilles mellom utfordringer på grunn av genetiske årsaker og av psykologiske årsaker. Personlighets-trekk med genetiske årsaker kan ikke endres, bare justeres. Å finne sin personlighetstype bør være første delmål for alle som vil foreta endringer i personlighets-trekk. Noe annet vil bare gi frustrasjon.

Ellers går det fram i programmet at etiske sider ved arbeidet mot målet ikke må neglisjeres.

Du må ikke tenke at du er best i verden eller at positiv tenkning løser alt.
En som tenker at han/hun er best i verden vil komme ned på jorda ganske fort. Første oppgave bør være realitetsorientering. Positiv tenkning løser ikke alt. Enneagrammets sjuere har evnen til å tenke positivt i alle situasjoner. Hvilket også innebærer at de har, som Bradshaw formulerer det, bygget vegger av stål rundt sitt indre barn. Det er ikke å anbefale. Positiv tenkning bør begrense seg til å utvikle evnen til å snu en negativ tankerekke til mer positiv tenkning når situasjonen tilsier det. Alle irrasjonelle tanker og følelser har noe med fortiden å gjøre. Så får heller de negative tankene slippes løs når en har anledning til å ta seg av den delpersonlighet som er kilden til dem.

Funker det å gå på foredrag? Var på et slikt foredrag for mange år siden. Så vidt jeg kunne se var jeg den eneste som tok notater om det som ble sagt. Tipper at de andre deltakerne like godt kunne tatt seg en tur i baren og hivd innpå tre Cognac. Effekten ville bli omtrent den samme og vare like lenge.

Det ble gitt et eksempel som skulle bevise at lav selvfølelse hos skoleelever ikke ga dårligere skoleresultater enn hos elever med høy selvfølelse. Ja, det var jo en nyhet. Forskningen har altså ikke funnet ut at mindreverdsfølelse eller lav selvfølelse kan være selve drivkraften i kampen for tilværelsen. Troen på at f.eks. en glimrende eksamen kan være det som hjelper til en bedre selvfølelse, kan være en kraftig motivator.

Virkelig komisk var innslaget om en gruppe selgere av bladet =Oslo. Det selges av narkomane. De fikk to uker på seg til å prøve om øvelsene i boken "The Secret" hadde noen effekt. Det hadde de jo ikke. Dersom progresjonen hadde vært avrusing, avtraumatisering og samtaleterapi over noen år, hadde de kanskje fått noe ut av boken.

Programmet ligger her: https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009115/sesong-3/episode-1
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Mental trening Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no