Tilbake til forsiden Hekseskolen
Diskusjonsforum for Hekseskolens elever, aspiranter og andre interesserte.
 
 HjelpHjelp   SøkSøk   MedlemslisteMedlemsliste   GrupperGrupper   RegistrerRegistrer 
 ProfilProfil   Private meldingerPrivate meldinger   Logg innLogg inn 
Naturreligion?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Paganisme
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
YvonneRegistrert: 28.02.2008
Innlegg: 5
Bosted: Trondheim

InnleggSkrevet: lø. april 26, 2008 06:21    Emne: Naturreligion? Svar med sitat

Paganismen er vel en natureligion eller passer til det engelske 'folk religion'?
Jeg har lett litt etter betegnelser på naturreligioner, fordi jeg lurer sånn, og funnet ut dette:


1. Alle religioner har blant annet dette til felles:
"En religion er et trossystem som gjerne forutsetter eksistensen av en høyere/dypere makt. (...) Begrepet stammer fra latin religio;. Lactantius tilla begrepet betydningen re- «atter-»/«igjen-» og ligare «binde»; binding mellom gud(er) og mennesker, mens Cicero mente begrepet kom av relegere «les igjen». Syfter på et sammenhengende trossystem som oftest innebærer en tro på en eller flere guder og/eller overnaturlige foreteelser. Ofte med morallære og spesielle seremonier eller ritualer for kontakt med det transcendente."
(Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Religion).

2. Er vi en folk religion?
"Folk religion consists of beliefs, superstitions and rituals transmitted from generation to generation in a specific culture. It could be contrasted with an organized religion or historical religion in which founders, creed, theology and ecclesiastical organizations are present. (...) Folk religion answers human needs for reassurance in times of trouble, and many of its rituals are aimed at mundane goals like seeking healing or averting misfortune. Many elements of folk religion stem from animistic or fetishistic practices, which is almost inevitable given its mundane goals and ritualistic nature. Folk religion also often aims at divination to foresee the future. The line is often blurry between the practice of folk religion and the practice of magic."
(Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Folk_religion)


3: Mener at dette ikke passer så bra på paganismen?
"Naturreligion er et mer eller mindre fasttømret system av religiøs overbevisning som først og fremst dyrker naturen i ulikt vis, eksempelvis solen, dyr eller plantevekster. Disse religioner er vanligvis små, ikke organiserte og ofte avgrenset til et folk eller en stamme."
(Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Naturreligion)[url]


4: Noen hevder at paganismen kommer fra steinalderen. Men er ikke de motbevist?

"Margaret Murray, som i 1921 ga ut The Witch-Cult in Western Europe. Hun hevdet at det har eksistert en hemmelig hedensk fruktbarhetsreligion i opposisjon til kristendommen gjennom hele Europas historie, og som har sine røtter tilbake til steinalderen."

"Wicca-religionen ble startet av Gerald Gardener (1884-1964). Han bodde i New Forest-området i det sørlige England. Her ble han kjent med en okkult frimurergruppe som kalte seg The Fellowship of Crotona. Gardner hevdet at i denne gruppen fantes en hemmelig fraksjon som drev med heksekunst basert på en flere hundre år gammel tradisjon. I denne fraksjonen ble det praktisert en rituell syklus sentrert omkring den hornede guden. Gardner selv skal ha blitt innvidd i den hemmelige hekseringen i 1939 av Dorothy Chutterbruck. Det er imidlertid lite som tyder på at disse opplysningene kan stemme. Fortellingen skal imidlertid sikre kontinuitet med fortiden."
(Kilde: [/url]http://www.vl.no/meninger/troetikkeksistens/article3326271.ece[url][/url]

Så jeg lurer på om det passer å si at wicca og paganismen er en naturreligion?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Meum
Site Admin


Registrert: 17.12.2007
Innlegg: 216

InnleggSkrevet: sø. april 27, 2008 07:05    Emne: Svar med sitat

En naturreligion innebærer en forestilling om at mennesket, som alt annet, er underlagt naturens lov, og forholder seg til det. Paganismen er som sådan naturreligion. Så er det en mengde forskjellige retninger og meninger om hvordan religionen skal praktiseres.

En praktiserende paganist har et fysisk, mentalt og åndelig forhold til naturen. Den åndelige biten innebærer for de fleste bare en erkjennelse av naturens åndelige virkelighet og ritualer og bønner for å holde seg inne med åndskreftene. Det er det fysisk/mentale som er det viktigste. Å få naturen på sin side i kampen for tilværelsen. Jeg har også fått forståelsen av ar Wicca også er en fysisk/mental vei hvor kunnskap om hvordan åndskreftene skal påvirkes er en viktig ingrediens.

Paganisme som en åndelig vei vil, som for alle andre religioner, innebære og strebe etter det ideal som ligger i den guddom som dyrkes. Enten kjærlighet eller vilje. En foredling av personligheten mot idealet. Her er det mentale bindeleddet mellom kropp og sjel. Sjelen regnes som den guddommelige essens i mennesket og følgelig er målet å få kontakt med sjelen slik at den blir lærer og veileder for livet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Paganisme Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Side 1 av 1

 

Hurtigsvar:
Brukernavn: 

Siter siste melding
Bruk signatur
 
Gå til:  
Du kan starte nye tråder
Du kan svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no